8 redenen om vrijwilligerswerk te doen

Het is slechts een klein stukje metaal of papier, maar toch is het een van de belangrijkste objecten in ons leven: geld. De hele samenleving draait om geld en je hebt het nodig om te kunnen overleven. Je kunt je daarom afvragen: Waarom zou ik vrijwilligerswerk gaan doen?

Hoewel vrijwilligerswerk financieel niet direct iets oplevert, kan het op andere vlakken heel veel opleveren. Wij geven je acht redenen om vrijwilligerswerk te doen:

1. Ervaring opdoen
Vrijwilligerswerk is een mooie manier om ervaring op te doen. Je kunt nieuwe vaardigheden en kennis opdoen of juist bestaande vaardigheden en kennis verdiepen.

2. Betrokken voelen
Mensen willen graag ergens bij horen. Het doen van vrijwilligerswerk geeft je het gevoel ergens bij te horen en je werkt samen met collega’s naar een doel.

3. Voldoening geven
Vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven. Je kunt jouw vaardigheden en kennis inzetten. De organisatie zal jouw inzet waarderen. Het gevoel dat je iets voor anderen kunt betekenen kan jou veel voldoening geven.

4. Iets voor anderen betekenen
Behalve dat het vrijwilligerswerk jou veel voldoening kan geven, levert het ook veel op voor anderen. Je helpt bijvoorbeeld mensen een betere levenskwaliteit te hebben, kinderen een fijne tijd te beleven of zieke dieren beter te maken.

5. Sociale contacten opdoen
Tijdens het vrijwilligerswerk leer je nieuwe mensen kennen. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen. Het is tevens een ideale situatie om te netwerken en zo de kans op een (andere) betaalde baan te vergroten.

6. Goed op je CV
Vrijwilligerswerk staat goed op je CV. Omdat je geen financiële vergoeding krijgt ben je intrinsiek gemotiveerd. Je doet het werk om andere redenen. Werkgevers vinden het belangrijk te weten dat je niet alleen werkt om financiële redenen, maar ook andere motivaties hebt. Mocht je geen betaalde baan hebben dan is vrijwilligerswerk ideaal om een gat op je CV te voorkomen of verkleinen. Je laat zien dat je niet stil hebt gezeten en graag je handen uit de mouwen steekt!

7. Afwisseling in leven
Vrijwilligerswerk kan afwisseling bieden in je leven. Vaak is voor vrijwilligerswerk is geen ervaring vereist, dus het is een mooie kans om een keer iets totaal anders te doen dan je altijd al deed. Bovendien kun je zo makkelijk in de praktijk ontdekken wat je wel en niet leuk vindt.

8. Leuk om te doen
Naast alle bovenstaande redenen doe je vrijwilligerswerk natuurlijk ook omdat je het leuk vindt om te doen. Tijdens vrijwilligerswerk kun je bijvoorbeeld bezig zijn met je hobby. Hoewel vrijwillig natuurlijk niet vrijblijvend betekent is er bij vrijwilligerswerk wel meer ruimte het werk in te vullen zoals jij graag wilt dan bij een betaalde baan.

Naast jouw persoonlijke motivatie om vrijwilligerswerk te doen is vrijwilligerswerk erg belangrijk voor de samenleving. Sport- en hobbyclubs draaien op vrijwilligers, zonder hen zouden deze clubs waarschijnlijk niet bestaan. Jij als vrijwilliger zorgt er dus voor dat een heleboel voorzieningen toch in stand gehouden kunnen worden.

Hoewel vrijwilligerswerk dus financieel niets oplevert, is het zeker de moeite waard om je, in binnen- en buitenland, in te zetten als vrijwilliger!